FOXPOST szállítás csak 890Ft

a tengeri akvarisztika alappillérei

A tengeri akvarisztika alappillérei

Láttál egy szép tengeri akváriumot a helyi állatkereskedésben, orvosi rendelőben vagy az interneten és úgy gondolod, hogy te is szeretnél egyet a nappalidba? Mielőtt elkezdnéd az eszközök és kellékek összevásárlását szeretnénk segíteni neked a helyes döntés meghozatalában.

Kezdjük a leggyakoribb hibákkal amiket az akvaristák elkövetnek:
-Nem olvassák el a fellelhető szakirodalmakat egy tengeri akvárium építése előtt
-Elavult, nem hatékony termékeket vásárolnak
-Kezdésnek kis akváriumot választanak
-Nem megfelelő helyet választanak az akváriumnak (fűtőtest és ablak közelsége)
-Sima csapvizet használnak
-Nem tesztelik le a rendelkezésre álló víz minőségét
-Új élőlények betelepítése előtt nem teszik karanténba az élőlényeket
-Rossz egészségi állapotban lévő élőlények megvásárlása
-A betelepíteni kívánt élőlényeknek nem jó a kiválasztott akvárium mérete vagy nem együtt tartható élőlények együtt tartása vagy nem megfelelő technikai háttérrel.
-Nem megfelelően kezelt, tartott élő kő használata.
-A protein skimmer tisztításának elhanyagolása
-A rendszer minden elemének előre megtervezésének hiánya
-És egy nagy hiba: a türelem hiánya

Alapvető eszközök a sikeres tengeri akvárium létrehozásához és üzemeltetéséhez:

Szakkönyvek:Korall szírt a lakásban
Mielőtt bármibe is bele kezdene első lépésként azt javasoljuk, hogy olvasson szakirodalmakat a tengeri élőlények tartási feltételeiről, igényeiről, hogy a későbbiekben elkerüljön néhány kínos és drága hibákat. Ennek az egyik módja talán a Korall szírt a lakásban című könyv. Magyar nyelvű könyv Barna János tollából a tengeri akvarisztikáról kezdő akvaristáknak, a témával most ismerkedőknek íródott. A könyv részletezi az alapokat és a technika ismertetését, útmutatót tengeri akváriumok indításához, karbantartásához és sok-sok korall- és halfaj képekkel illusztrálva.Az akvárium:Red Sea C-Max 130 literes akvárium szett A legjobb választás az ha inkább alacsonyabb de hosszabb akváriumot választunk mint keskeny és mélyet vagy egyéb furcsa alakot (pl:6 szögletű). Minél nagyobb felületen éri a fény annál jobb. A magas vízoszloppal rendelkező akváriumoknál nehéz lesz a megfelelő világítás megtalálása és így a telepíthető koralloké is. Az akvárium lesz talán a legkisebb beruházás. De nem kell félni a nagy akváriumtól mert sokkal könnyebben létrehozható és fenntartható egy stabil ökoszisztéma mint egy kis akváriumban ahol egy ha egy pici értékel mozdulás keletkezik, valamelyik alkotóelemből már megvan a baj. A kis akvárium sokkal több figyelmet és szakértelmet kíván mint egy nagyobb és a benne tartható halak és korallok jó megválasztása is komoly kihívás.
Akváriumok megtekintéséhez kattintson ide.

Az akvárium állvány és/vagy szekrény:
Vásárlás előtt mindig figyeljünk oda, hogy a szekrény/állvány erős fémből vagy fából készüljön, megfelelő méretű legyen, ne lógjon le róla az akvárium és stabilan elbírja az akváriumot a már feltöltött és berendezett állapotban is. Az akváriumot soha ne telepítsük számítógép, tv vagy egyéb elektronikai berendezés közelébe. Víz + Villany = Probléma!Világítás:ATI Sun power 8x80 W lámpa incl. dimmcomputer
Mielőtt világítást választanánk el kell dönteni, hogy milyen élőlényeket tervezünk a tengeri akváriumban tartani. A megfelelő korall fejlődéshez elengedhetetlen a megfelelően kiválasztott spektrumú világítás megléte. A tengeri világítások felépítése 10000K és 460nm Actinikus kék fény keverékéből állnak.
A világítások megtekintéséhez kattintson ide.Szűrés:Tengeri élőkő
Két lehetőség van. Az egyik a biológia szűrés mely csökkenti a hasznos baktériumok segítségével a nitrit és ammónia szintet. A baktériumok segítenek elérni a megfelelő vízminőséget az élőlények számára. A hasznos baktériumokat könnyen megölhetjük a túlzott és sűrű szűrőtisztítással. A másik szűrési mód a vegyi szűrés amikor pl aktív szénnel szűrjük az akvárium vizét mellyel csökkentjük a szerves anyagok és szennyeződések felhalmozódását.
A szűrők megtekintéséhez kattintson ide.

A protein skimmer (lehabzó):Aquarium Systems IO Skimm1200
Használatával eltávolíthatjuk a fehérjét és a szerves hulladékból származó ürüléket, felhalmozódott haleleséget. A szivattyú által keltett vízsugár egyenletes, finom buborékos keveréket hoz létre, amely a felhajtóerővel végül a hableválasztó habgyűjtő tartályába kerül. Ezek a buborékok voltaképpen a víz és levegő közötti golyó alakú határrétegek, ahol a fenti anyagok folyamatosan összegyűlnek, majd a hab leválasztásával kikerülnek az akvárium rendszeréből.
A lehabzók megtekintéséhez kattintson ide.Fűtés/hőmérő:Odyssea Heat Pro Mini
Olyat keressünk aminek a teljesítménye elegendő az akvárium vizének felfűtéséhez. A gyártók megadják, hogy melyik méret mekkora akváriumhoz ajánlott. Segítségével folyamatosan szinten tudjuk tartani a vízhőmérsékletet. A tengeri élőlények többsége nehezen viseli a víz hőmérsékletének ingadozását. Az újonnan vásárolt fűtőt folyamatosan ellenőrizzük egy vízhőmérővel, hogy biztosan megfelelően működi e. A nyári nagy melegben szükség lehet az akvárium hűtésére amit akvárium ventilátorral vagy klímával biztosíthatunk.
A fűtők megtekintéséhez kattintson ide.


Tunze Turbelle

Keringető szivattyú:
Ez a berendezés arra szolgál, hogy leutánozzuk a tengerekben levő vízmozgásokat, áramlásokat. Különböző vezérelhető és nem vezérelhető változatokban kaphatóak. Fontos, hogy megbízható és jó minőséget válasszunk.
Apumpák, áramoltatók megtekintéséhez kattintson ide.
Technikai tartály

    Technikai tartály:
  Általában az akvárium alatti szekrényben foglal helyet. Itt helyezzük el a lehabzó     készüléket is. A technikai tartályban történik többek között a víz gázcseréje és komplett      biológiai szűrése is az akváriumnak.
Aqua Medic Easy Line 150

RO víz:
A leglényegesebb dolog a megfelelő tengervíz létrehozása. A tengeri akváriumba soha nem szabad kezeletlen csapvizet tenni, pótolni. A tengervizet általában vízlágyító készülékkel tisztított vízből hozzuk létre minőségi tengeri só hozzáadásával. Vagy kész tengervizet is vásárolhatunk.
A vízlágyítók megtekintéséhez kattintson ide.Salifert Kálcium -Vízteszt
   Víztesztek:
  A víztesztek használatával folyamatosan nyomon tudjuk követni a víz paramétereinek   változását és így tudjunk reagálni az esetleges értékek elmozdulásra. A leggyakrabban    használt tesztek közé tartozik a Nitrit, Nitrát, pH, Ammónia, Kalcium és foszfát tesztek.
   Avíztesztek megtekintéséhez kattintson ide.RED SEA Reef Pink Live Reef Sand akváriumtalaj

Talaj:
Ez az anyag az akvárium alján helyezkedik el ami kalcium és magnézium karbonátot és aragonitot tartalmaz mely segít szabályozni a lúg és pH értéket, segít létrehozni a hasznos baktériumok élőhelyét melyek segítik lebontani az akváriumban a felgyülemlő káros anyagokat.
A talajok megtekintéséhez kattintson ide.Tengeri só:Red Sea Coral pro prémium tengeri só
A tengeri sók nagyon tiszta minőségűek melyek édesvízzel összekeverve szinte tökéletes tengervíz hozható létre. Fontos, hogy mindig jó minőségű sót vegyünk. A tenger víz bekeverését mindig egy erre a célra használt külön edénybe készítsük elő és a már megfelelően beállított sótartalmú és hőmérsékletű vizet öntsük az akváriumba. Tilos a sót közvetlenül az akváriumba önteni.
Atengeri sók megtekintéséhez kattintson ide.Hydrometer
Hydrometer:
Ez a készülék méri a sótartalmat a vízben. Használatával tudjuk megmérni a tengervíz sótartalmát.
A hydrometer megtekintéséhez kattintson ide.

c7388214a09a53ebac1161831277102e
Kosár
  • Nincs termék a kosárban